Visie op keepen

Visie

De afgelopen decennia is het keepersvak al behoorlijk veranderd en zal continu met het spel mee blijven evolueren. De visie van KeeperCoach.nl is om deze reden dan ook redelijk dynamisch.

KeeperCoach.nl stelt het aanvallen van de bal centraal om zo snel mogelijk in balbezit te komen. Vanuit balbezit moet daarna direct bekeken worden of er een spelvoortzetting mogelijk is.
Doelgevaar voorkom je door zelf de bal in bezit te hebben. Vaak worden doelpunten vanuit de rebound gescoord. De keeper zal moeten voorkomen dat een rebound plaatsvindt. Dit kan alleen als de keeper tracht de bal te klemmen. Het “klemmen” van de bal vinden wij om deze reden dan ook een erg belangrijk onderdeel van de trainingen.
Daarnaast vinden wij dat een keeper zeker in deze tijd goed moet kunnen meevoetballen en tijdens balbezit van de eigen ploeg zeer hoog moet staan om als laatste man te fungeren. Pas wanneer er schietkansen vanuit of buiten de 16 meter gecreëerd kunnen worden dient de keeper op de lijn en erg laag te staan om meer tijd te hebben om te reageren. Het laag staan is de 2e rode draad die door de trainingen loopt. Wij vinden dat laag staan in de meeste situaties de primaire houding moet zijn. Op deze manier kan je zeer snel naar de grond, maar ook naar boven.

Het laatste punt waar erg veel winst valt te behalen is Coaching op verdedigend vlak. Bij balbezit dient de keeper alleen de organisatie achterin in orde te houden. Welke back kan hij terugroepen etc., verdedigend is het anders. Wij zijn van mening dat misschien wel 40% van de doelpunten voorkomen kan worden door directe en preventieve coaching.

In onze trainingen proberen we bovenstaande visie te verwerken.